Goede doelen

Lascentrum steunt de volgende goede doelen:

AVL-logoAntoni van Leeuwenhoek, Nederlands kanker instituut

Kanker. Het voelt als een veroordeling, voor eenieder die het overkomt. Het maakt onzeker en angstig, en vergt het uiterste van de patiënt en zijn omgeving. Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) gaat deze uitdaging te lijf en behoort al decennia tot de absolute wereldtop in de unieke verbinding van zorg en onderzoek die voor kankerpatiënten het verschil maakt.

In multidisciplinaire teams van chirurgen, oncologen, radiotherapeuten en verpleegkundigen wordt er continu gewerkt aan op maat gemaakte behandelplannen die het beste uitzicht bieden voor elke Individuele patiënt. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk.

Het Antoni van Leeuwenhoek koos 100 jaar geleden (op 10 oktober 1913 werd de Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut opgericht) al voor de grensverleggende weg door onderzoek en specialistische zorg samen te voegen met één scherp gedefinieerd doel: de beste behandelingen bieden aan kankerpatiënten. Daarvoor is doordringen tot in de kern van kanker de enige weg.

 

ALS-logo

Amyotrophic lateral sclerosis, Dutch ALS Institute

Opgericht in de jaren tachtig door mevrouw Constance Harvey nadat zij tijdens een bezoek aan Canada in aanraking kwam met een ALS patiënt. Terug in Nederland bedacht zij dat Nederlanders die dit lot trof, niet in de kou mochten blijven staan.

Zij zocht contact met de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN), maar kwam tot de conclusie dat de ALS patiënt gebaat was bij een eigen stichting om specifieke aandacht te geven aan ALS. Haar initiatief vertakte zich in de loop van de jaren negentig in twee stichtingen, waarvan er één zich richtte op fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek: Stichting ALS Onderzoekfonds. De andere richtte zich speciaal op patiënten ondersteuning: Stichting Valscherm.

 

Bor-partyBor de film

Een taboedoorbrekend verhaal, een eigenzinnige erfenis. Bor Verkroost, 37 jaar, broodmager, een lichaam vol wonden en continu pijn… niet direct een verhaal dat mensen graag willen horen. Maar het gaat om een bijzonder mens met veel kracht en zelfspot…

 

‘Bor’ is een film over zijn leven. Zijn gave en scherpe geest in een aangetast lichaam wil een blijvende erfenis achterlaten. De documentaire laat zien hoe deze strijder omgaat met alledaagse onderwerpen als vriendschap, liefde, seks, ambities, leven en dood en hoe hij een inspiratiebron kan vormen voor ons; gezonde én minder gezonde achterblijvers. Veel van jullie kennen Bor. Hij was het laatste jaar vaak in de media, vanwege zijn turbulente leven vol pijn, verdriet, eenzaamheid, zijn zoektocht naar de liefde, zijn gebroken hart en zijn euthanasiewens. Maar Bor is vooral blijven hangen in onze geheugens om zijn strijdlust en dapperheid. Uit de enorme hoeveelheid reacties op zijn media optredens bleek hij een voorbeeld voor velen. Helaas is hij, hoewel nog altijd strijdbaar, door zijn aangeboren zeer ernstige progressieve afwijking toch op weg naar zijn niet meer te vermijden einde.

TOP